Eurostat излезе с интересна статистика как се котира месото в отделните страни членки на Европейския съюз (ЕС).

Удължиха приема по схемата за кланиците до 30 септември

Важно уточнение е, че включените в нея категории месо са говеждо и телешко, свинско, агнешко, овнешко и козе, птиче месо, други меса и годни за консумация карантии, деликатеси и други месни заготовки.

Средният за ЕС индекс за равнището на цените е 100. Сравнението спрямо него показва, че през 2019 г. месото е било най-скъпо в Австрия (индекс на ценовото ниво 145) и Люксембург (141). Следват Франция (131), Холандия (127), Белгия (125) и Финландия (124).

На опашката на класацията са Полша и Румъния (и двете с индекс 63). Точно преди тях, но отново с едни от най-ниските ценови нива са България (66) и Литва (71).