Както Фермер.БГ писа пред Министерството на земеделието и храните се провежда тридневен събор на българското земеделие, който бе открит с музика и танци под светлините на прожекторите от министър Найденов. Всички медии дружно отразиха събитието като Събор на българското земеделие, но никой не попита защо ги няма земеделците?

 

Поредната ПР акция, която провежда Министерството на земеделието и храните може и да върви на жълтите павета, но у българските земеделски производители буди възмущение и в секторът вече се шегуват , че скоро май ще трябва да бъдат издадени в сборник, който спокойно може да бъде озаглавен “Майтапите на МЗХ с българското земеделие”.

 

Съборът същност представя преработвателни фирми, които имат щандове на изложението. В това няма лошо, но подобен форум трябваше да мине под името -  събор на хранително-вкусовата промишленост, а не бъде огласяван като събор на българското земеделие.


Именно поради тази шега с българското земеделие една от асоциациите - “Биопродукти”, обяви, че бойкотира събора. Всъщност, аграрният министър нееднократно е заявявал, че биопроизводството е прищявка, така че едва ли е обърнал голямо внимание, че биопроизводители на събора му няма. Малкото без друго екологични производители от цялата страна, обаче, не само оставиха щанда си празен. Те изпратиха открито протестно писмо до министър Найденов, при това с копие до всички медии.


“Ние, производителите на биологична продукция в България, представени в Българска асоциация “Биопродукти” изразяваме своя протест във връзка с изключителните трудности, които срещаме при усвояването на европейските субсидии предвидени за агроекология и в частност биологично земеделие. Въпреки прокламираната нова политика за насърчаване на биологичното земеделие и многократните обещания за разрешаване на проблемите в тази област, ние не само че не виждаме държавна подкрепа (не е заделен и един лев от държавния бюджет за този сектор) а срещаме постоянни трудности и прегради при получаването на полагащите ни се европейски средства. Поради административни и волеви причини до момента са усвоени малко над 1% от предвидените за периода 2007 - 2013 г. за България 455 милиона евро”, пишат в протестното си писмо биопроизводители.


В разговор с биопроизводители от страната стана ясно, че голяма част от произвеждащите екологично чисти продукти земеделци все още не са получили полагащите им се средства за 2009 година, а тези, на които е отказано субсидиране, не знаят какви са причините за отказа, защото едва сега се получават уведомителните писма за 2008 година.


“В същото време на биофермерите се гледа като на престъпници, наказвани са за най-дребни административни грешки, при все това, че биопрозиводителите са с най-висок процент на образованост, а основно тези грешки се допускат от ваши чиновници. Ние сме подложени на най-голям брой проверки и като правило получаваме всички субсидии последни. Дори и общите субсидии на декар, важащи за всички земеделски производители. Плащанията се задържат, за да може от тях да се приспадат евентуални бъдещи санкции по мярката за агроекология”, казват биопроизводителите.


“Ние няма да предлагаме нашата продукция на организирания от вас събор на българското земеделие понеже се чувстваме дискриминирани и безкрайно огорчени от отношението към най-отговорните за високото качество на околната среда и здравето на хората земеделски производители”, обръщат се производителите на биологично чиста земеделска продукция към министър Найденов.