Публикуваното преди ден съобщение на МЗХ , че биологичните растениевъди трябва тепърва да подават допълнителни документи към проектите си по мярка Агроекология основателно породи протеснението на биопроизводителите.

Припомняме, че МЗХ съобщи чрез сайта си, че кандидатите за подпомагане по направление „Биологично растениевъдство” трябва да подадат в ДФЗ-РА нови документи към проектите си заради възникналите проблеми при одобряване на заявления за плащане, свързани с несъответствие на заявения агроекологичен код и подадената информация от контролиращите лица на биологичното производство, с които има сключени договори.

Фермер.БГ
потърси коментар от председателя на Българска асоциация Биопродукти Веселина Ралчева. До тязи мярка, всъщност се стигнало след последната среща на управляващите с биопроизводителите. „В противен случай, заради разминаванията, щяха да бъдат орязани много проекти, коментира Ралчева. В момента търсим вариант да бъдат финансирани максимален брой проекти по Агроекология, макар че това пък по никакъв начин не отменя задължението на ДФЗ да се изплатят проектите поне на тези биопроизводители, които нямат проблеми с проектите. Сега обаче дори и това не се прави, обясни Ралчева. Според нея все още има и биоземеделци с неизплатени средства по СЕПП и НД – малко са, но ги има, каза още председателката на БАБ.

Според Веселина Ралчева би трябвало да се искат документи само на хората, които имат разминаване, за да се покаже на какво се дължи то. В повечето случаи разминаването идва от разликата във времето, в което се подават проектите и исканата след това информация от контролиращите лица. През този период настъпват някои промени – например стопанство, което е било в преход, вече е биологично или се удължава периодът на преход, поради някаква причина и то остава в прход – т.е. от тук идват разминаванията и обяснения трабва да се искат само от тези земеделци, а не от всички.

Търсим обяснение от МЗХ и ДФЗ за създалата се ситуация, защото много колеги са притеснени и не знаят как да подходят, каза още Ралчева.

Фермер.БГ изпрати запитване до зам-министър Светлана Боянова, от която очакваме повече яснота относно създалата се нова ситуация при казуса Агроекология, две седмици преди крайния законов срок за изплащане на проектите – 30 юни.

А биопроизводителите риторично задават уместния въпрос: „Сега ли е времето да се уточняват тези неща?”

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!

Още по темата:

Биологичните растениевъди трябва да подадат още документи заради проблеми с проектите по АЕП