Имам биостопанство и хора на трудов договор. Сертифицирам, взимат ми проби, контролират ме дали наистина произвеждам биологично. А има пазари, на които идва да продава някой, който няма стопанство и етикира продукцията си като екологично чиста. Това е престъпление за мен, недоволства Стоян Симеонов пред Фермер.БГ. 
 
Той припомни, че в биологичното производство всеки парцел минава през 3-годишен преходен период. Едва на четвъртата година той става биологичен и от него може да се продава такава продукция. В един момент всички започнаха да се представят за биологични и сложиха подвеждащи клиента измислени наименования, жалва се производителят. 
 
От 10 години Симеонов се занимава с биологично отглеждане на зеленчуци, подправки, плодове. Грижи се за над 60 различни култури, като изпробва и нови, като сладък картоф и аспержи. Сега, на фермерския пазар пред Министерството на земеделието, той изнася главно манголд, киселец, спанак, цикория, коприва, целина, праз, рукола. 
 
снимка: Биоферма Софина
 
Стопанството му в село Лесново, община Елин Пелин, е около 100 дка. От тях 40 дка са трайни насаждения, а 60 дка – зеленчуци. Добре му върви и интернет магазинът. Освен че продукцията е биологична, тя е супер свежо набрана и доставена до клиента за по-малко от денонощие, гордее се Симеонов.
 
Той избира биологичното отглеждане, защото такова му е мисленето. Любопитно е, че сади ред с репелентни растения между насажденията. Така цветята дезориентират насекомите, които ги нападат. Проблем е обаче, когато дойдат представители на Държавен фонд "Земеделие", които при измерване с GPS не отчитат този ред. И пет квадрата да ми махнат, при мен вече е проблем, обяснява биопроизводителят.
 
На този етап не планира увеличаване на стопанството, а по-скоро по-добра оптимизация на производството върху съществуващите площи. Основната му мотивация са клиентите, които с годините се увеличават. Общуването с позитивни и усмихнати хора го зарежда. Ценно е, когато ти благодарят за това, което си произвел, когато купуват и оценяват това, което слагат на трапезата си, радва се Симеонов.