Биопроизводството е добра перспектива за страната ни, условията са много добри, а качеството на произведените плодове и зеленчуци е дори много по-добро отколкото на водещи западноевропейски страни.

Биопроизводителите у нас плавно се увеличават, но наред с това и техните проблеми - най-вече свързани с администрацията на МЗХ и ДФЗ.  Положително за сектора е, че в страната биомагазините се увеличават. Увеличава се и потреблението на биопродукти, въпреки малко по-високите цени.

Друг от любопитните моменти е, че изнасяме българска биопродукция за Германия, която там се пакетира и след това се продава по целия свят.

През уикенда Българската асоциация "Биопродукти"  обсъжда тези проблемите на бранша на своята годишна среща в Долни Дъбник.

Тема на форума са проблемите в областта на биопроизводството на ядки, мляко, месо, зеленчуци, плодове, зърно, мед, грозде, етерично-маслени култури. Ще бъдат обсъждани трудностите, които създава ДФ "Земеделие" на биопроизводителите и как да се  облекчи прилагането на мярка 214 "Агроекологични плащания" и мярка 213 "Плащания по Натура 2000".

Биопроизводителите са сред малкото земеделски производители, които все още не са получили субсидиите си за 2010 г., а това забавяне вече се превръща в хроничен проблем и се случва всяка година, отбелязват от асоциацията