Българската Асоциация Биопродукти (БАБ) започва подготовка на протест, който ще се проведе по време на срещата на европейските министри на земеделието на 3-5 юни в София. Акцията е в знак на несъгласие със неизплащането на част от субсидиите за сектора.
 
 
„До този момент не са получени никакви плащания по мерките, насърчаващи биопроизводството – мярка 214 и мярка 11, които по индикативен график трябваше да бъдат изплатени през месец април“, подчертаха от асоциацията.
 
По нейна информация, биопроизводителите са получили едва 50 % от полагащата им се подкрепа по схемата за обвързано производство за плодове и зеленчуци, за разлика от всички останали земеделци.
 
„Българските биопроизводители многократно алармираха за проблемите, съпътстващи сектора, които ги поставят в условията на неконкурентоспособност и неспособност за оцеляване“, допълват от организацията.
 
Голяма част от биопроизводителите не са получили и зелените си плащания.
 
 
„До този момент никой официално не се е ангажирал с дата за изплащане на субсидиите, нито е съобщил причината за сериозното забавяне. В същото време стопанската година напредва, разходите се увеличават, банките очакват възстановяване на кредитите срещу субсидии, а сроковете за плащане на данъците към НАП изтекоха на 30 април“, обясниха от БАБ.
 
За пореден път оттам поставят въпросите с липсата на бюджет по мярка 11 и с отказаните заявления за подпомагане, които биопроизводителите са подали през 2017 г. 
 
„На фона на активните действия на целия държавен апарат за противодействие на двойните стандарти при европейските храни остава недоумението защо държавата е изоставила своите биопроизводители, които тук, в България, произвеждат качествени и чисти храни, които са достъпни за българските потребители“, допълват от сдружението.
 
Фермерите, които се занимават с биопроизводство, очакват подкрепа за действията си от останалите браншови асоциации, от неправителствения сектор и от потребителите.