Образованието в сферата на селското стопанство е все по-достъпно в наши дни, благодарение на навлизането на технологиите. Днес ще ви запознаем с няколко безплатни онлайн курсове в ресурса Study.com, които предлагат специализирани знания под формата на текст, аудио и видео. Част от тях изискват конкретен софтуер или технологични компоненти, за да получите достъп. Всички материали са на английски език.

Магистърска програма в Тракийския университет - хит сред агроспециалистите


Indian Institute of Technology Guwahati

Plant Biotechnology

Този курс се състои от 5 модула, до които имате достъп по всяко време. Модулите се намират от лявата страна на основната страница. Всеки един от тях е с подкатегории.

Plant Biotechnology предлага знания от подобряване на растителните култури до метаболитно инженерство, предоставяйки инструкции по важни теми като регенерация на протопласти, електронна микроскопия, молекулярно земеделие и др.

Курсът е достъпен онлайн в текстов формат, материалите не се свалят.



The National Academies Press

Publicly Funded Agricultural Research and the Changing Structure of U.S. Agriculture


Ресурсът е оформен под формата на книга. Съставен от Борда по земеделие и природни ресурси на Националния изследователски съвет. В книжен вариант се заплаща, но може да получите достъп до части от него безплатно.

Темите обхващат съвременни тенденции и практики в селското стопанство в САЩ.

Open University

How Do We Adapt Agriculture to Climate Change

Social Issues and GM Crops

Тези онлайн курсове в Open University са организирани по секции и подсекции. Списъкът с темите е отляво, като основното съдържание се визуализира в останалата част на страницата.

В курса „Как адаптираме селското стопанство към климатичните промени“? се обсъждат теми като парникови газове, продоволствена сигурност и индустриално селско стопанство, както и структурни промени в земеделието с оглед климатичните промени.

Курсът „Социални въпроси и ГМО култури“ е подходящ за хора, които се вълнуват от ефекта от отглеждането на такива култури, и разглежда етичните въпроси, свързани с темата.

Purdue University

Agricultural Biotechnology

Pesticides and the Environment

Weed Control in No-Tillage System


Всички материали са продукт на усилията на факултетни членове на университета Пардю. Статиите са изброени и са посветени на селскостопанския бизнес, фермерството, културите и животновъдството.

Agricultural Biotechnology предлага поглед и дефиниция на биотехнологията, дискутират се потенциалните ефекти от прилагането й и въздействието в контекста на производството на храни. Съдържанието може да се чете онлайн, но не и да се сваля.

Pesticides and the Environment предлага начини за взаимодействие между пестицидите и факторите в околната среда, въздействието на пестицидите върху екосистемите и т.н. Статията може да се чете онлайн, но не и да се свали на компютър.

Weed Control in No-Tillage Systems подчертава стратегии за контролиране на плевелите чрез оптимален тайминг при внасянето на хербициди и предлага начини за идентификацията им. Тук разполагате с възможност да свалите съдържанието в pdf. формат. Предоставена е също информация кой хербицид да се използва спрямо конкретната култура.



The University of Florida

Irrigation Components

Soil Sampling and Testing


Тези безплатни онлайн курсове са в аудио формат и включват PowerPoint презентации. Макар всеки курс да представлява един аудио файл, посредством списък отстрани можете да изберете конкретна тема и директно бивате препращани към нея.

Irrigation Components предлага знания за контролери, електрически клапани, пръскачки и др.

В темата Soil Sampling and Testing може да получите повече знания за почвените нутриенти, как да интерпретирате резултати от тестове на почвата и получавате предложения за подхранване.

University of Nottingham

Orchestrating Cell Separation in Plants: What Are the Risks and Benefits?

Sustainability: The Geography Perspective


Курсовете предлагат съдържание в няколко формата – аудио, видео и текст.

Orchestrating Cell Separation in Plants: What Are the Risks and Benefits? Представлява аудио лекция, в която се описва открития и феномени, свързани с деленето на клетките на растенията и ефекта от него върху развитието на културите.

Sustainability: The Geography Perspectiveпредлага дискусия на тема устойчиво земеделия, оптимално използване на водните ресурси и енергията, световен пазар и др.



Utah State University

Irrigation and Conveyance Control Systems

Sprinkle and Trickle Irrigation

Surface Irrigation Design


Тези онлайн курсове в щатския университет на Юта предлага записки от лекции, четива и видео лекции. За да получите достъп до видео формата, трябва да разполагате с версия на Internet Explorer поне 5.0.

Курсът Irrigation and Conveyance Control Systems позволява да свалите материалите на компютъра си. Освен разработени теми в тази област, разполагате още с изпитни тестове и отговорите към тях.

Sprinkle and Trickle Irrigation предлага набор от лекции, които са във pdfформат. Също предлага изпитни тестове с отговори към тях.

Surface Irrigation Design е във вид да видео лекции и разглежда теми като почвена инфилтрация, подравняване на земята и др.

Други материали са във pdfформат и са посветени на управлението на водните ресурси, различни конфигурации за напояване и др. Курсът предлага софтуер, който може да свалите и да се упражнявате в създаването на дизайн и симулиране на напоителна система.