На 1 февруари влиза в сила споразумението за свободна търговия между Европейския съюз (ЕС) и Япония. То премахва голяма част от митата в размер на 1 млрд. евро годишно, които европейските компании плащаха досега, съобщават от Брюксел.
 
Селското стопанство е един от печелившите сектори от това споразумение, тъй като Япония е четвъртият по големина пазар за европейските земеделци и производители на храни. Годишният й внос се изчислява на над 5,7 млрд. евро. С течение на времето около 85% от селскостопанската продукция на ЕС ще може да влиза в Япония изцяло безмитно.
 
Споразумението ще премахне или рязко намали митата за продукти, в които ЕС има голям интерес. На първо място е свинското месо, което се изнася най-много. Новите правила ще гарантират безмитна търговия с преработено свинско и почти безмитна търговия с прясно месо. Тарифите за говеждо ще бъдат намалени от 38,5% на 9% за период от 15 години, което ще важи за голяма част от продуктите от това месо.
 
снимка: European Commission
 
Износът на вино за Япония вече носи на европейците около 1 млрд. евро годишно, което го прави вторият най-голям износ на селскостопански продукти за азиатската страна. Митото от 15% върху виното ще отпадне още от първия ден на споразумението. Същото важи и за другите алкохолни напитки.
 
По отношение на износа на сирене ЕС вече е основен играч на японския пазар. Високите мита върху твърди сирена като гауда и чедър, които понастоящем са 29,8%, ще отпаднат. А за пресни сирена като моцарела ще бъде установена безмитна квота. 
 
Свободната търговия между ЕС и Япония ще премахне и сегашните мита за преработени селскостопански продукти като консервирани домати, доматен сос, макаронени изделия, какао на прах, нишестени производни и др. Ще има значителни квоти за износ от ЕС (безмитно или с намалено мито) за масло, суроватка, малц, картофено нишесте, обезмаслено мляко на прах и др.
 
Споразумението признава специалния статут на над 200 европейски селскостопански продукти със защитено географско указание. Япония ще им предостави същото ниво на защита, каквото те имат днес в ЕС.