Храни, като плодове и зеленчуци, замърсени с животински отпадъци или замърсена вода, може да са фактори за предаване на резистентни бактерии. По този начин, резистентността към антибиотици е предизвикателство към безопасност на храните.
 
 
Използването на антибиотици в хранителната верига вероятно ще бъдат изключително полезни за редуциране на появата и разпространението на резистентност към бактериалните вещества. Това сочи новият доклад на Организацията по прехрана и земеделие, пише електронното издание thedairysite.com
 
[news]
Доказателства сочат, че хранителните вериги в целия свят могат да се превърнат в проводници на антимикробната среда, затова необходимостта от по-голяма бдителност по отношение на начина, по който се използват антибиотици в стопанствата, е наложителен.
 
Докладът се фокусира главно върху животновъдството, като обръща особено внимание върху свинското и пилешкото месо, тъй като бъдещото търсене на животински протеин се очаква да ускори интензивните операции,където животните в близък контакт на размножаване се превръщат в потенциални разпространители на резистентни патогени. 
 
Източник: БАБХ
 
Случаи в Танзания и Пакистан също показват риска от резистентни бактерии, произтичащи от интегрирани системи за аквакултура, които използват отпадъци от селскостопански и домашни птици, като храна за риби.
 
Високата биосигурност и превантивни животински грижи, каквото е например ваксинацията, може да попречи на съпротива от страна на нововъзникващите бактерии в организма на животните, като в същото време и да предотврати замърсяването на храните и отстраняване на бактериите от хранителната верига. Подобряване на ветеринарния надзор и употребата на антибиотиците е друга цел, която трябва да се използва, за да се предотврати възникването на резистентни патогени, сочи още изследването на Организацията по прехрана и земеделие.