Роботиката в селското стопанство има сериозен потенциал и той все повече ще бъде използван. Освен това не е така ограничен, както в други области - например, автономните автомобили, съобщава campogalego.es.

Споделен опит: Роботизирана система за доене на млечни крави

В Испания вече се проектират и разработват много интересни технологични решения. Има голям напредък в роботизацията на задачи като подготовка на почвата и засаждане.

Един от примерите за този напредък в роботизацията в областта на управлението на реколтата е проектът Flexigrobots. Върху него в момента работи изследователката Анхела Рибейро.

Фокусът на Flexigrobots е в създаването на платформа за автономни, гъвкави и хетерогенни мултироботни системи, които улесняват интелигентната автоматизация при прецизното управление на културите. Той е международен и обединява усилията на компании и организации от Финландия и Централна Европа.

Ускоряване на прибирането на реколтата

Въпреки че проектът все още е във фаза на разработка, вече са извършени тестове в галисийски лозя. Платформата е патентована и е предназначена да улесни прибирането на реколтата. В тези райони това е предизвикателство за фермерите и е изкючително изтощително.

Платформата, на която се товари щайга, следва оператора, докато прибира реколтата. Става въпрос за идентифициране и следване на конкретен оператор, адаптиране към неговата скорост на събиране и спазване на дистанция по-малко от половин метър.

При първите тестове човекът, който бере реколтата, беше наясно с робота и несъзнателно се опита да се адаптира към него, но ние търсихме точно обратното, това да бъде роботът, който се адаптира към ритъма на гроздобера, обясни Рибейро.

Роботът разпознава и следва един лозар, който открива чрез идентификатор, разположен в медальон, който носи. Освен това системата разполага с GPS приемник за пътуванията, които трябва да направите до пунктовете за събиране и товарене.

Целта на робота е да съкрати времето, което гроздето прекарва в щайгата в очакване на прехвърлянето си. След като тя се напълни, друг робот идва да го замести и така първият може да премести щайгата до точката на вземане. В този смисъл идеята е да бъде разработена флотилия от роботи, които работят в сътрудничество с гроздоберачите.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как работи една от най-големите млечни ферми у нас?

Повече роботи, коботи и дронове и по-малко човешки грешки

Собствениците на земеделски земи търсят решение на проблемното напояване