Една от най-големите световни компании в областта на растителната защита Bayer призна преди дни, че няма начин да спре неконтролируемото разпространение на генетично модифицирани култури. „Дори и най-добрите практики не могат да гарантират успех”, коментира по време на дело срещу Bayer Марк Фъргюсън (Mark Ferguson), адвокат на фирмата.

Двама американски фермери от щата Мисури осъдиха Bayer за това, че компанията е заразила посевите им с модифицирани гени от ориз, устойчив на хербицид, произведен от компанията. Това се случило през 2006 год. по време на полеви тестове с нов вид ориз, устойчив на хербицида Liberty, който не бил предвиден за консумация от хората.

Адвокатите на фермерите посочват в обвинителния акт срещу компанията, че тя е нанесла големи щети на финансовия пазар, защото оказала негатично влияние на експортните цени. След като министерството на земеделието в САЩ обяви официално наличието на ГМО в реколтите, износът на ориз беше спрян. Според доклад на „Greenpeace” финансовите загуби за страната възлизат приблизително на един милиард долара (между $741 млн. и $1.3 млрд.).

Oт Bayer продължават да твърдят, че са спазили всички процедури и съвременни практики, но въпреки усилията си не са могли да спрат замърсяването. Така или иначе съдът излезе с решение, че компанията е проявила престъпна небрежност и постанови да заплати два милиона долара неустойка на двамата фермери.

източник:
www. naturalnews.com