Днес и утре в Брюксел се провежда последният за тази година Съвет на Европейския съюз по земеделие и рибарство.

Програмата предвижда по време на заседанието земеделските министри на страните -членки да излушат доклад за напредъка по реформата на Общата селскостопанска политика, който ще бъде представен от Кипърското председателство.

По предложение на българската делегация, участниците ще дискутират обща декларация на България, Чехия, Унгария, Литва, Полша, Румъния и Словакия относно т.нар. „обвързани плащания“ (плащания за производството на конкретен продукт – част от директните плащания). Предложението на България е минимум 10% от пакета за директните плащания да се дават под формата на обвързани плащания. Предложението намира подкрепа и от страна на Словения.

По време на Съвета Европейската Комисия ще представи своя втори доклад относно развитието на европейския млечен пазар и условията за плавно премахване на квотната система за млякото от 2015 г.

Европейската комисия ще информира министрите за препоръките на експертите относно удължаване на ограниченията за засаждане на лозя след 2015 г. От тази дата производителите ще могат да увеличат производството си. Редица държави обаче, сред които и България, настояват за запазването на правата за засаждане на лозя след 2015 г.

Участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство от българска страна ще вземе министър Мирослав Найденов.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!