Нови постижения на български специалисти в химията, биотехнологиите и аграрните науки бяха отличени в Конкурса за иновации на традиционното международно изложение „Агра 2019“.
 
 
За призовете се състезаваха общо 48 продукта на 28 фирми и научни институти, които участват в селскостопанската изложба в Международен панаир Пловдив, съобщиха организаторите.
 
Специализирана комисия присъди 21 награди на уникални разработки, създадени в помощ на фермерите. Три новости от европейски мащаб получиха награди в категорията „Сортови семена и посадъчен материал“.
 
Това са трюфелно микоризирани фиданки с пет вида български трюфели и технология за създаване на трюферии в изоставени терени; пакет от устойчиви на болести и паразити хибриди слънчоглед и нов сорт градински грах „Пълдин“.
 
В същата група са и отличените слънчогледов хибрид „Деведа“, зимен ечемик „Захир“, хибриди царевица „Кнежа“ и нов винен сорт лоза „Кристален“.
 
Снимка: Международен панаир Пловдив
 
В раздела „Торове и препарати за селското стопанство“ най-високи оценки получиха две европейски новости – комплексен тор и високо концентрирани листни торове, както и иновацията на световно равнище – гъбен инсектицид „Натуралис“.
 
Комисията беше впечатлена също от феромоновите диспенсъри за контрол на неприятели чрез полова дезориентация на пеперудите. Методът е ефикасен и безопасен, тъй като намалява до минимум използването на инсектициди.
 
В категорията „Машини, инвентари технологии за растениевъдството“ награди получиха хедер за прибиране на лавандула и въздушно-ситов сепаратор на български фирми и калибратор за плодове на гръцка компания. 
 
Системата за автоматично настилане на легловите зони на животните със слама беше отличена в категорията „Машини, инсталации и технологии за животновъдството“.
 
Грамоти получиха телешки суджук „Вискар“, нов самофертилен черешов сорт „Алекстон“ и технология за семепроизводство на твърда пшеница - дело на български учени.