Редица български агропродукти, сред които вино, минерална вода, изделия от етерични масла и особено от розово масло, могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, отбеляза председателят на Народното събрание Михаил Миков. Той откри българо-китайски икономически форум в китайската провинция Чунцин. Като важно условие председателят на парламента определи улесняването на процедурите за внос в Китай на българска селскостопанска продукция и хранителни стоки.

 

Вярвам, че представителите на китайския бизнес, които присъстват днес тук, ще имат добри възможности да се запознаят с предимствата и качествата на тези производства, посочи Михаил Миков. Във форума на тема “Платформа за насърчаване на търговията и инвестициите“ участваха над 50 китайски фирми, които проявяват подчертан интерес към бизнес-партньорства с България.

 

Представители на 23 български компании, сред които от лозаро-винарския сектор, хранителната промишленост и земеделието организираха серия от бизнес-презентации и щандове с български стоки и продукти. Селското стопанство е една от областите с потенциал за сътрудничество между България и провинция Чунцин, заяви на форума заместник-председателят на Събранието на народните представители на Чунцин г-н Сюн Джоу. Между нашата провинция и български градове вече има осъществени контакти и ние имаме волята да ги задълбочим в още по-голяма степен, отбеляза той.

 

В състава на българската делегация е и заместник-министърът на земеделието Явор Гечев.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!