Съгласно последните данни на Евростат към ноември 2018 г. годишното производство на свинско месо възлиза на 21,9 млн. тона, което е с 2,8% повече (+ 605 700 тона) в сравнение с аналогичния период през 2017 г., пише pig333.ru.

Белгия разширява карантинната зона заради чумата по свинете

Водещ производител на свинско месо в ЕС, както и досега, остава Германия - страната е произвела 4,9 млн. тона - с 1,6% по-малко, сравнено с година по-рано. След нея са: Испания, с 4,16 млн. тона (+6,7%); Франция (2,0 млн. тона, +0,6%); Полша (1,9 млн. тона, +5,2%); и Дания (1,47 млн. тона, +6,9%).

Данните на Евростат насочват вниманието към няколко източноевропейски страни. При тях е регистриран сериозен ръст на производството. Това са Румъния (+12%), Словакия (+18%), България (+11%) и Латвия (+9%).