Люшкането при нахута беше заради пазарите. В момента имаме почти неограничени възможности, защото станахме сериозен производител на културата. Това коментира Иван Алексиев от Института по растителни генетични ресурси в Садово и ръководител на бюрото за научно обслужване и маркетинг за Фермер.БГ.
 
 
„Нахутът е една алтернатива, която доскоро се люшкаше в пазарите и ту през една година си увеличаваше площите, ту през друга ги намаляваше.Това се дължеше най-вече на пазарите. В момента обаче имаме почти неограничени възможности. Арабският пазар също е отворен за нас, защото станахме сериозен производител. След като площите станаха големи, пазар има“, обясни Алексиев.
 
Експертът призна, че в момента сред бобовите култури именно нахутът, е хит.
 
„Цената доста се качи. Сега ще видим, нормално е като се стигне до пик, да има после и спад в цените. През годините нормалните цени достигаха от 1,30-1,40 лв./кг до 1,50 лв./кг. В момента килограм нахут се продава по 3 лв. Какво ще бъде при новата реколта обаче предстои да видим“, каза той.
 
[news]
Алексиев припомни, че нахутът е най-сухоустойчивата бобова култура и е отличен предшественик на зърнено-житните култури.
 
„Други позитиви са, че оставя почвата в много добро състояние. Има си, разбира се, и някои особености. Доскоро нямаше хербициди, които да се използват по време на вегетацията, особено при широколистните плевели. Официално вече това не е така, след като бяха признати няколко хербицида“, разясни той.
 
Не е тайна, че до голяма степен през последните години се увеличиха производителите на протеинови култури. Това се дължи най-вече на отпусканата за тях помощ. И така от 11 хил. през 2015 г., през 2016 г. фермерите, получили субсидиране по схемата за протеиновите култури наброяваха 15 хил. Трендът за броя земеделци остава положителен. През 2017 г. фермерите, получили субсидия стават почти 17 хил. – 16 954. Помощта за проитеновите култури към момента е 2% от европейските плащания за нашата страна, което годишно е около 30 милиона лева.
 
Плащането за декар през Кампания 2015 г. бяха в размер на 285.14 лева/ха, а за Кампания 2016 г. - 216,78 лева/ха. За Кампания 2017 г. на земеделците бяха изплатени 157,53 лева/ха.