България и Беларус подписаха споразумение за сътрудничество в областта на земеделието и безопасността на храните, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Това стана по време на пленарното заседание на V сесия на Българо-беларуската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се проведе в гр. Минск,Република Беларус. Споразумението от българска страна подписа заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров, който заяви, че трансграничното сътрудничество е от изключително значение за сектор „Земеделие“.  

 
По време на сесията зам.-министър Димитров подчерта необходимостта от обединение на държавите в борбата с болестите по животните, които могат да доведат до големи проблеми и загуби за икономиката. Цветан Димитров  проведе среща и със своя беларуски колега г-н Игор Брило, на която бяха обсъдени възможности за разширяване на двустранното сътрудничество в областта на млечното овцевъдство, водоплаващите птици, безопасността на храните, както и обмен на информация по отношение на ветеринарните и фитосанитарни сертификати за търговия.
 
Споразумението има за цел да доразвие и укрепи сътрудничеството между България и Беларус в областта на растениевъдството, животновъдството и развитието на селските райони чрез провеждането на съвместни консултации.  Между страните бе създадена и работна група  от представители на двете министерства.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!