Екипи на БАБХ спешно вземат извънредни мерки срещу зарази в наводнените райони в Северозападна България. Целта е недопускане на хранителни взривове, както и недопускане на поява и разпространение на заразни болести по животните, заявиха от БАБХ.

 

Организирани са и заседания на епизоотичните комисии, където се набелязват конкретни мерки за недопускане на поява и разпространение на заразни болести по животните, организира се събирането на труповете на удавените животни и извозването и обезвреждането им в екарисаж.

 

Умрелите животни се извозват с техника на екарисажа в Шумен. В акцията помагат военни и екипи на Гражданска защита. Набелязват се и конкретни мерки за недопускане реализацията на негодни за човешка консумация храни. Организирани са проверки на обектите за производство, съхранение и търговия с храни на едро и дребно в засегнатите региони с цел предотвратяване на постъпването в хранителната верига на храни негодни за човешка консумация.

 

Все още никой не може да каже колко точно са удавените животни в района на Мизия и Бяла Слатина. Целта на предприетите извънредни мерки е предотвратяването на зарази, категорични са от БАБХ. Приливната вълна е разрушила и много складове за съхранение на пестициди, които са били в района. Това означава, че може да има и заразена вода, предупреждават специалистите.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!