Агенцията по храните обяви нова мярка срещу разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС).

Проекти по места: Заповеди за умъртвяване на прасетата от задния двор     

От днес е забранено предлагането на прясно свинско месо, месни заготовки и месни продукти, съдържащи свинско месо на регистрираните фермерски пазари в цялата страна.

Решението на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната на фона на бързото разпространение на Африканска чума в домашни стопанства и в дивата природа.

„БАБХ прилага всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Конкретните мерки, описани в заповед на изпълнителния директор на БАБХ от днес, 19 юли, са с оглед превенция и ограничаване разпространението на болестта чрез продажбата на прясно свинско месо и сурови продукти от свинско месо с неизяснен произход", коментираха от Агенцията по храните.

Инспекторите от отдел „Контрол на храните” от съответните областни дирекции по безопасност на храните към БАБХ ще извършват засилен постоянен официален контрол на фермерските пазари в дните, в които те се провеждат.

При проверките ще се следи за спазването на заповедта, а ако има нарушения, ще се налагат предвидените в законодателството санкции.