Областните администрации в 14-те области, които са най-заплашени от Африканската чума по свинете (АЧС), обсъждат заповеди за умъртвяване на прасета в стопанствата тип „заден двор“. 

Свиневъдите настояват за тотална забрана за отглеждане на домашни прасета

Неофициално това съобщиха експерти след срещата на земеделския министър Десислава Танева с представители на националните ловни сдружения в четвъртък, 18 юли.

За същия ден беше насрочен конферентен разговор на представители на министерството с областните управители на рисковите за опасната инфекция области. Очакваше се на това съвещание да бъде постигнато съгласие за непопулярните мерки.

Официална информация за резултатите все още не е публикувана. На този етап е ясно, че на умъртвяване ще подлежат всички нерегистрирани свине в застрашените региони. Няма еднозначно решение дали стопаните им ще получават някаква компенсация за това. 

По-сложно стои въпросът с регистрираните животни, които се отглеждат в малки стопанства на територията на рисковите зони

Нагласата на ветеринарните власти е в 20-километровите зони около възникналите огнища, както и около индустриалните свинекомплекси, да не се отглеждат домашни свине.

При заповед за принудително умъртвяване на тези животни стопаните задължително ще трябва да получат компенсации. Смята се, че издаването на заповедите и конкретните мерки в тях сега е част от отговорностите на областните управители.

Подготвянето на такава заповед е обсъдено по време на спешно заседание на Областната епизоотична комисия в Търговище, съобщи сайтът на областната администрация.

„Всички членове на комисията се обединиха да се вземе решение Областният управител на област Търговище да издаде Заповед за доброволно умъртвяване в срок до 26.07.2019 г. на всички немаркирани домашни свине и такива, отглеждани в нерегистрирани частни стопанства от стопаните си на територията на общините Търговище, Попово и Опака с цел превенция и опазване на промишлените свиневъдни ферми“, пише в съобщението.

Заседанието е свикано от областния управител Митко Стайков вчера във връзка с възникнало първично огнище на Африканска чума в кв. „Въбел”, град Търговище и положителен резултат на заболяването при диво прасе в землището на село Еленово, община Попово. 

По време на срещата Митко Стайков е призовал за пълно съдействие от кметовете на общини и населени места при преброяването на домашно отглеждани прасета за лични нужди.

Областният управител е подчертал необходимостта да се убеди населението да не се укриват животните, за да може да се предотврати разпространението на болестта.