Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) публикува днес заповедта на изпълнителния директор д-р Дамян Илиев, издадена на 14 септември тази година, за организацията за събиране и изследване на пробите от диви свине за вируса на Африканската чума по свинете (АЧС).
 
 
С тази заповед цената за изследване на една проба от дива свиня за трихинелоза, АЧС и класическа чума по свинете е намалена от 10 лв. без ДДС на 0,50 лв. от началото на ловния сезон тази есен, но промяната не беше обнародвана. 
 
По сигнал на Фермер.БГ, че този пропуск може да ощети ловците с неоснователно плащане на по-високата сума по обявения ценоразпис, БАБХ публикува днес заповедта на д-р Дамян Илиев. Тя е достъпна в раздел „Актуални болести по животните/Изследвани проби за АЧС“ на сайта на Агенцията. 
 
Снимка: pixabay.com
 
От пресцентъра на БАБХ подчертаха, че нейните 11 лаборатории, които правят такива изследвания, са били информирани навреме за намалението на таксите и няма ощетени граждани. Остава корекцията да бъде отразена и в публикуваната на сайта на БАБХ тарифа за таксите, които се събират в системата.
 
„Действително още от началото на ловния сезон лабораториите на БАБХ прилагат по-ниската тарифа за изследване на проби от диви свине за трихинелоза и АЧС“, потвърдиха пред Фермер.БГ от ръководството на Българския ловно-рибарски съюз. 
 
Заповедта уточнява, че цената за една проба за трихинелоза е 0,50 лв. съгласно чл. 49, ал. 1, т. 3, б. „в“ от Тарифа за таксите, които се събират от БАБХ, само в случай, че пробата е окомплектована и за изследване за АЧС и съответно за класическа чума по свинете.
 

В случай, че ловец е изпълнил това условие, но е платил по-високата цена за пробата, може да подаде сигнал във Фермер.БГ.