Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и браншови организации на животновъдите ще проведат обща среща относно превенцията срещу болестта шарка по овцете и козите. Срещата ще се проведе в Тракийския университет в Стара Загора от 11 часа във вторник, 7 юли. 
[news]
Целта е да има навременен диалог, за да не се допусне криза като миналогодишната ситуация с болестта Син език, коментира пред Фермер.БГ председателят на НОА Бисер Чилингиров. По негова информация се очаква на срещата да присъстват фермери от различни части на страната и най-вече от пограничните райони – Свиленград, Хасково, Кърджали и др. 
 
Очаква се да се синхронизира информацията от страна на фермерите къде какви заболели животни има, а от БАБХ да дадат информация какви мерки трябва да предприемат фермерите. 
 
Както Фермер.БГ писа след съмнение за заболели животни на територията на област Бургас от „шарка по овцете и козите“, в Централно управление на БАБХ се свика кризисен щаб за предприемане на мерки за ограничаване на болестта. След лабораторни изпитвания се установи, че съмнението е неоснователно и животните на са болни от това заболяване.
 
Случаят е от последните дни, когато бяха докладвани клинични признаци, типични за заболяването „шарка по овцете и козите” в стадо с 244 броя ДПЖ в село Равадиново, община Созопол, област Бургас. Лабораторните изследвания отхвърлиха първоначалното съмнение за наличие на болестта. Направено е епизоотично проучване, като не са констатирани клинични признаци при други животни в 11-те животновъдни обекти на територията на селото.
 
Кризисния щаб взе решение превантивно да бъдат засилени мерките за контрол по южната граница на Република България. Областите са в повишена епизоотичната готовност. Мерките целят недопускане на заболявания на територията на страната. Цели се предотвратяване на  неблагоприятните последици за българското животновъдство от разпространяване на болести по животните.
 
Собствениците трябва да засилят мерките за биосигурност в животновъдните си обекти. Създава се организация за своевременно подаване на информация за епизоотичната обстановка в общините. Ще се организират и срещи с фермерите от рисковите области. Ще им бъдат разяснени мерки за предпазване на животните от възможни заболявания, характерни за района. Животновъдите ще бъдат запознати и с рисковете, които крие закупуването на животни с неизвестен здравен статус и произход, както и ако не са придружени с Ветеринарномедицинско свидетелство.
 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!