Първият в света флот от автономни роботи се състои от машини за сканиране на културите, унищожаване на плевелите и садене. Той ще се появи на пазара след само 2 години, обеща британската компания The Small Robot Company, цитирана от Farmer Weekly.

Скокливият помощник на полето

Компанията, която е базирана в Солсбъри, разработва три автономни фермерски робота (Том, Дик и Гари). Те ще съставят карта на плевелите, за да може земеделците да провеждат ефективна борба с тях. В момента приключва строителството на 5 нови робота Том. Благодарение на точното картографиране на всяко растение, ще е възможно провеждането на растителна защита без използването на хербициди.

Земеделските производители в наши дни се сблъскват с плевели, борбата с които става все по-проблемна дори когато се използват химически вещества. Поради това се налага ръчно обработване на нивите, което невинаги е 100% ефективно, казва Сам Уотсън Джонс, съучредител на компанията.

Роботите, освен че ще плевят и садят, ще могат да оставят непокътната онази плевелна растителност, която представлява източник на хранене за полезните насекоми. Те са важни, защото се отразяват положително върху качеството на почвите и повишават биоразнообразието.

Първи на нивата пристига роботът Том, който я сканира. След това към работа пристъпва роботът Дик. С електрически импулси той унищожава нежеланите плевели с точност до 0,5 мм. Третият робот Гари пък самостоятелно сее култури. Системата му на работа е нулева обработка, като така спомага за предотвратяване на ерозията на почвата и 90% понижаване на въглеродните емисии по време на култивация.

Първоначално британската компания ще започне тестове с отглеждането на пшеница. След това е предвидено разширяване на списъка от земеделски култури.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложението за агро-роботика минава онлайн

Кравеферма без роботи няма бъдеще

Селско стопанство 4.0: Какво ще стане със земеделската техника в бъдеще?

 

Следете новите технологии в селското стопанство и на cap4us.agri.bg.