Австралийските фермери стартираха сеитбата на пшеница за този сезон. За трета поредна година обаче сушата доминира в ключови земеделски райони и може да компроментира реколтата, съобщи ukragroconsult.com.
 
 
„Миналогодишната реколта беше много зле“, коментира земеделският производител Нийл Уесткот и добави „Ако скоро не падне дъжд, очакваме лоша реколта, която е в моето семейство от шест поколения. Започвам сеитбата и тази година, но се нуждаем от дъжд“, категоричен е фермерът..
 
Сеитбата в страната традиционно започва на 25 април. Тогава австралийците имат официален празник, на който те почитат убитите във войни, конфликти.
 
Земеделските производители разполагат с прозорец от четири до шест седмици, за да приключат със сеитбата на пшеница в страната, която обикновено е най-големият износител в света. Пшеницата заема челна позиция и е най-големият износ на Австралия. Продажбите на зърно в чужбина са на стойност 5.5 млрд. долара само за миналата година.
 
По данните от Австралийското бюро по метеорология сушата в цялата страна е изключително голяма. В резултат на това ключови региони, отглеждащи зърно са на исторически ниски нива, като реколта, сочат данни на Refinitiv.
 
Австралийските фермери вече отлагат купуването на торове и други продукти, които използват, за да защитят своите култури, тъй като сушата затъмнява перспективите. Въпреки прогнозите от миналия месец на един от големите производители в Австралия, че се очаква ръст в производството на пшеница с 38% през 2019/20 г. Анализаторите обаче са на друго мнение.
 
[news]
Междувременно традиционните клиенти на Австралия вече се обърнаха към Черноморския регион, за да осигурят доставки. Например, Индонезия, вторият по големина вносител на зърно, който разчиташе на Австралия за голяма част от доставките на пшеница, купи рекордни количества от Русия и Украйна.
 
Производството на пшеница в Черноморския регион, Европа и Северна Америка се очаква да нарасне за реколта 2019/20. Заради това вероятно цените ще се намалят.