Ниските цени на пшеницата и свиването на печалбите на земеделските производители вероятно ще намалят интереса към наемане и купуване на земеделски земи, коментираха пред БТА арендатори от Добричкия край. Според тях ще се свие пазарът на земеделска техника.

Стопаните прибраха това лято повече зърно, но изкупните цени са много по-ниски от миналата година. Засега търговците предлагат по 260-270 лева за тон пшеница при 350 лева през миналия август, каза секретарят на Областния съюз на земеделските кооперации Кирил Комитов. За него това противоречи на сравнително добрите цени на пшеницата на международните борси.

Според Стелиян Стоянов от Националната асоциация на зърнопроизводителите, който е и сред големите арендатори в Добричко, спадът на цените се дължи на по-голямото производство на зърно през тази година в целия свят и на силната конкуренция в Черноморския регион на селскостопанските производители от Русия и Украйна. По думите му новата реколта в Добричкия регион е с по-високи стойности на глутен и протеин, което ще улесни производителите на хляб и фурните ще влагат по-малко подобрители в брашното. Той очаква към Нова година да започне търговията с най-качествените партиди, след като вече има запитвания за износ в Италия и Гърция.

Площите с пшеница за следващата година няма да бъдат редуцирани заради по-ниските изкупни цени, смятат от Областния съюз на земеделските кооперации.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!