Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в блиц интервю за Фермер.БГ след срещата в Министерски съвет с премиера Пламен Орешарски и министъра на земеделието Димитър Греков:Г-н Вукодинов, какви бяха основните теми, които обсъдихте с управляващите на днешната си среща?
На срещата ни с министър Греков през месец юли в Арбанаси не успяхме да решим някои въпроси, защото не са от компетенцията на земеделския министър, а са на ниво Премиер и Финансово министерство. Днес обсъдихме ситуацията на зърнения пазар – стагнацията, повлияна от международните пазари, в следствие на което секторът не се намира в добро състояние. Цените на родните пазари падат още повече и няма достатъчно добър пазар. Ликвидността в момента е изключително ниска. Ето защо смятаме, че биха могли да бъдат предприети някакви мерки по отношение на бюджета – като най-лесната от тях е плащане на директните плащания от Европа до края на годината.

Обсъдихме именно възможността тази година да се платят по-рано европейските средства, а не да се чака последният възможен срок. Заради финансовата и икономическата обстановка, знаете, че ЕК разрешава тези средства да се разплащат още от 16 октомври, най-късно до 30 юни на следващата година. Вторият въпрос, който обсъдихме, беше относно възможността за намалена ставка на акциза - параметър, който беше заложен в предизборната платформа на управляващите. И третият въпрос беше за обратното начисляване на ДДС на зърното, за което говореше още бившият финансов министър Симеон Дянков. Сега обаче има и директива на ЕК от 22 юли.

Какви ангажименти бяха поети по отношение на по-ранното изплащане на субсидиите по СЕПП?
Премиерът изрази готовност и уверение, че ще има някакво плащане още в рамките на тази година, в случай, че бъде приета актуализацията на бюджета, но без да се ангажира с процент.

А обсъдихте ли вариантите в случай, че тази актуализация не бъде приета, предвид ветото на закона за бюджета, което наложи президентът?
Именно затова ще проведем следваща среща през септември, за да обсъдим такива варианти предвид промените в бюджета. Ние ще настояваме на база техническите възможности на МЗХ и на база възможностите на бюджета да бъдат платени, възможно по-голяма част от субсидиите още тази година. Изплащането на субсидиите не струва нищо на бюджета, защото както знаете ЕК връща средствата в рамките на 45 дни.


Какво се договорихте за акциза?
За акциза се разбрахме, че за 2014 г. ще се поиска от ЕК удължване на нотификацията, която получихме през 2011 г., когато стачкувахме и тогава премиерът Бойко Борисов говореше за т.нар ваучери. Сумата от 70 млн. лв. няма да е достатъчна за нуждите на целия земеделски сектор. Реалните разходи, които прави българското земеделие за акциз, са от порядъка на 160 – 170 млн. лв. Дори и в този вариант обаче, ще бъде добре да се осъществи тази схема. А от новия програмен период след 2014 г. ще се работи по изцяло нова схема, основана на европейските изисквания и на нуждите на нашите земеделци.

Ще има ли обратно начисляване на ДДС при търговията със зърно?
Що се отнася до обратното начисляване на ДДС с цел предотвратяване на измамите при търговията със зърно чрез източване на ДДС, ние естествено не толерираме такива измами, но сме категрично против падането на цялата тежест върху гърба на земеделците. Според нас въвеждането на обратно начисляване на ДДС ще доведе до дефекти, защото земеделците ще купуват всичко с ДДС, а ще чакат държавата да им го връща след съответните ревизии и проверки. В същото време ще продават без ДДС, което ще се отрази на бюджета ни и ще ни принуди да теглим нови кредити. Очакваме нова среща, тъй като към момента нямаме достатъчна основа да водим диалога.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!