Управителния съвет на държавния фонд "Земеделие" ще освободи днес изпълнителния директор Ализан Яхова, съобщиха от фонда. Това ще стане на днешно заседание в късния следобед.

Ръководството на фонда, който действа и като разплащателна агенция по програмата САПАРД,  ще определи критерии за подбор на нов изпълнителен директор. До новия избор ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността.

През март миналата година Европейската комисия спря плащания по три мерки по САПАРД. В резултат бяха блокирани 140 млн. евро, а администрацията на фонд "Земеделие" трябваше спешно да въвежда нови правила за контрол. Фондът игнорира и искането на Европейската комисия от ноември 2008 г.  98 съмнителни проекта, финансирани по САПАРД, да бъдат поставени в  списъка на длъжниците.

Яхова беше посочена от лидера на ДПС Ахмед Доган като негов "инструмент" в изпълнителната власт. В предизборното му изказване в с. Кочан Доган каза за себе си, че разпределя порциите във властта и посочи седящата в залата Яхова. "И когато ние искаме по-мощно присъствие в парламента, това означава че искаме по-широко позициониране в парламента и от там в централната власт, господа. За да имам аз такива инструменти като нея, тя е шеф на фонд Земеделие", каза Доган.   
 

Източник: Dnevnik.BG