Таванът при директните плащания е основната тема на днешното заседание на Съвета на земеделските министри от Европейския съюз в Люксембург, съобщиха от пресофиса на Еврокомисията. 
 
 
Предложението на ЕК е да предостави на държавите членки сами да определят таванът на директните плащания, като за минимум се предлага да се приеме праг от 60 000 евро. 
 
Това според ЕК е с цел страните-членки да имат възможност да правят по-големи съкращения, а също така и да определят сами максималните суми, които се изплащат. 
 
Предвидени са няколко степени на намаляване - директни плащания между 60 000 и 75 000 евро могат да бъдат съкратени с 25%. Между 75 000 и 90 000 евро ще се удържат 50 процента, а за суми между 90 000 и 100 000 евро удръжката, която се предвижда е 75 процента. 
 
 
Идеята е всяко правителство само да определя точните проценти и суми, се казва в новото предложение на Европейската комисия, което ще се обсъжда днес в Люксембург.
 
Заседанието на аграрните министри е последното под ръководството на България и лично то министър Румен Порожанов. От началото на следващия месец председателството на Съвета на Европа се поема от Австрия.