Климатичните аномалии в началото на зимата, с необичайно високи за сезона температури, нарушиха закалителните процеси при есенните посеви, провокираха преждевременно набъбване на пъпките при някои дървесни видове.
 
 
В източните и южните райони, необичайно за сезона, бе наблюдаван цъфтеж при част от ранните пролетни цветя (кокиче, глухарче) и някои декоративни храсти (форзиция).
 
И през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от топло за сезона време, сочи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
До края на първото десетдневие на януари на много места в полските райони на страната прогнозираните стойности на средните температури ще надвишават биологичния минимум, необходим за вегетация на зимните житни култури. 
 
До началото на зимата голяма част от посевите с пшеница и ечемик успяха да встъпят във фаза братене. Във фаза трети лист са късно засетите ноемврийски посеви.
 
До края на първото десетдневие се прогнозира относително сухо време и подходящи условия за провеждане на резитби и зимни растителнозащитни пръскания в овощните насаждения.