Агрометеорологичните условия през следващите седем дни ще се определят от сухо и горещо време с наднормени температури и относително устойчиви атмосферни процеси без валежи. 

Отново предупреждения за опасно време

Падналите валежи през последните седмици в полските райони на страната ще осигурят за известен период от време необходимата вода в почвата за земеделските култури, съобщиха специалистите от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

При пшеницата и ечемика ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост.

Пролетните култури в зависимост от сеитбените дати и ранозрелостта на хибридите ще бъдат в различни фази – листообразуване, формиране на съцветия и цъфтеж при слънчогледовите посеви, изметляване при царевицата.

През втората половина на следващия седемдневен период се очакват високи максимални температури и горещо време, което ще оптимизира условията за провеждане на жътвата на зимните житни култури.

НИМХ: "В зависимост от условията и продължителността на съхранение на продукцията от пшеница и ечемик, прибраното зърно трябва да бъде с влажност 11-12 %. Предвидените складови помещения трябва да бъдат обеззаразени и с добра проветривост."

Високите температури ще повишат нуждите от вода на пролетните и зеленчуковите култури.

През периода ще се извършва прибиране на плодовата и зеленчукова продукция - вишни, кайсии, късни череши, краставици, тиквички. 

Предвид високите температури растителнозащитните дейности трябва да бъдат извършвани в часовете до обяд или привечер, когато температурата на въздуха не надвишава 25˚С.