Продуктовото портфолио на Агрия АД предлага хербициди, фунгициди, инсектициди и листни биостимулатори, подходящи за зърнено-житните култури. Повече за технологията за растителна защита на пшеница, приложена в землището на град Долни Дъбник, Плевенско, ни разказва Поли Александрова – мениджър „Вътрешен пазар“ за Централна Северна България.

„Тук за смесеното заплевеляване, което се получава при пшеницата по отношение на житни и широколистни плевели, сме използвали два продукта. Единият е Корида за широколистни плевели в доза на приложение 1,5 г/дка. Другият е Имаспро за житни плевели и най-подходящият продукт срещу див овес в доза на приложение 100 мл/дка“, обяснява агрономът.

Освен хербицидите Корида и Имаспро, от Агрия АД са добавили и фунгицида Бриз за справяне с проблемите, които причинява кафявата ръжда в доза на приложение 100 мл/дка. 

„И за да накараме растението да даде максимален добив, използвахме листния биостимулатор Фертигрейн Фолиар за стимулиране на цялостното развитие на пшеницата. Откъм състав включва аминокиселини, органика, азот, богат комплекс от микроелементи, които са специално формулирани за зърнено-житните култури в доза на приложение 100 мл/дка“, допълва Поли Александрова. 

Всички продукти на Агрия са изпръскани в резервоарна смес. За да се оптимизира тяхното действие, е приложен и Технофит рН+. Продуктът Технофит рН+ е прилепител, антипенител и спомага за по-доброто усвояване на активните вещества на приложените продукти. Срещу болестите и стресовите ситуации, на които е подложена пшеницата тази година, в полето е направено още едно третиране.

„Направихме комбинацията от фунгицидите Бриз и Сивар за справяне с икономически важните болести по пшеницата – брашнеста мана, фузариоза, септориоза и ръжда. Освен тях добавихме листния биостимулатор Текамин Макс, който има общостимулиращо действие и е изключително подходящ за стресови ситуации. Откъм състав включва аминокиселини, органична материя, азот в доза на приложение 150 мл/дка. На полето е приложен и инсектицидът Агрия 1050+“, отбелязва представителят на Агрия АД.

Наш любезен домакин бе собственикът на полето Венцислав Върбанов, който от много години се занимава със зърнопроизводство. В землището на град Долни Дъбник той отглежда 6 хил. дка пшеница, които са третирани с продуктите за растителна защита на Агрия АД.

„Защо се спрях на Агрия? Първо, защото продуктите са много надеждни. Виждате тук, на самото опитно поле, пшеницата е в отлично състояние и се очаква да ни даде един отличен добив. Освен че са ефективни и дават резултат, продуктите са и атрактивни като цена, което е много важно, защото ние се стремим да свиваме разходите и за нас е от голямо значение да намерим ефективни продукти, които са на поносима цена. Това също е предимство на Агрия. Освен това е и коректното отношение, защото в крайна сметка има много голямо предлагане на пазара, но е важно да се изберат коректните партньори“, категоричен е Венцислав Върбанов.

Зърнопроизводителят определя годината до момента като доста добра и ситуацията на полето изглежда обнадеждаваща. Стреми се да прави по-малко третирания. Надеждите му са за добри резултати от реколтата, която ще прибере.

„С такива партньори резултатите ще бъдат добри, няма как да не се получат. Разбира се, всичко зависи и от времето. От няколко години работя с Агрия. Но през тази година доста продукти закупихме. И за царевицата, и за слънчогледа предпочетохме техните продукти. Когато един продукт дава добър резултат, предпочитаме да не си сменяме партньорите“, убеден в земеделецът.

На продуктите на Агрия АД се доверяват и в силистренското село Черногор, където също е приложена цялостната технология на фирмата за растителна защита на пшеница. Повече научаваме от Вяра Русева –мениджър „Вътрешен пазар“ за Централна Северна България.

„Приложили сме два хербицида. Срещу широколистни плевели – Корида в доза 1,5 г/дка, и срещу житни плевели – Имаспро в доза 100 мл/дка. Можете да забележите, че сме контролирали много успешно дивия овес в пшеницата. Фунгицидите, които сме приложили, се справиха отлично с икономически важните болести – Бриз в доза 100 мл/дка и Сивар в доза пак 100 мл/дка“, разказва агрономът.

Поради лошите климатични условия и засушаването в началото на годината, пшеницата е била доста стресирана, което наложило нейното листно подхранване.

„Приложихме и Текамин Макс в доза 150 мл/дка. Текамин Макс съдържа L-аминокиселини и това спомогна на пшеницата да се развие доста по-добре. В по-късна фаза приложихме Фертигрейн Фолиар. Той съдържа L-аминокиселини с микроелементи. Инсектицидите, които сме приложили в технологията, са Агрия 1050+ в доза 70 мл/дка и нашия контактен инсектицид Шерпа в доза 25 мл/дка“, обяснява Вяра Русева.

Очевидно фермерът Здравко Димитров, който стопанисва 10 хил. дка в землището на село Черногор, е изключително доволен от работата си с Агрия АД, след като вече 15 години е неин клиент.

„Всеки си прави сметката. Един препарат на Агрия ако струва 3 лв. на декар, при другите фирми е 8–10 лв. Това на 5–10 хил. дка се отразява много. 80–90% от Агрия ползвам“, хвали се земеделецът.

Още за продуктите на Агрия АД и информация за компанията може да намерите на www.agria-zenithcropsciences.com.