Министрите на земеделието на държавите членки подписаха важна декларация, наречена Интелигентно и устойчиво цифрово бъдеще за земеделието и селските райони в Европа.
 
 
Това съобщи в социалните мрежи еврокомисарят по цифровизация Мария Габриел
Целта на декларацията е да отговори на икономическите, социалните и екологичните предизвикателства пред сектора на земеделието и храните, както и пред селските региони. Тяхното бъдеще зависи от успешното усвояване на технологии като изкуствения интелект, роботиката, интернет на нещата (IoT) и връзка с бърз широколентов интернет.
 
Благодарение на тях европейското селско стопанство може да запази своята конкурентноспособност и да продължи да бъде източник на висококачествена храна в нашия дом, като в същото време носи достойни приходи на земеделските производители, посочва Габриел. 
 
Снимка:Facebook/Мария Габриел
 
Технологии като изкуствения интелект ще помогнат за по-прецизно използване на пестицидите и по-ефективно управление на водните ресурси. Това не само ще доведе до по-малко разходи за земеделците, но и ще помогне за развитието на устойчиво земеделие, като в същото време се запазва екологичното равновесие, уверен е еврокомисарят. 
 
Иновациите са ключът към успеха във всяка стопанска област и земеделието не е изключение. Затова министрите се ангажираха да надграждат върху инициативи като мрежата от интелигентни хъбове за селското стопанство SmartAgriHubs. Тези центрове, където се раждат иновациите, трябва да присъстват навсякъде в ЕС - поне по един във всяка държава членка.
 
„Искрено се надявам, че днешният ангажимент на министрите, който те поеха пред мен, пред колегата ми еврокомисар по земеделието Фил Хоган и пред цялото ни общество, ще намери изражение в прилагане на конкретни мерки и приложение на новите технологии. Залогът е достатъчно висок - подобряването на качеството на живот на всички граждани, живеещи и работещи в селските региони. Именно там цифровите технологии ще ни бъдат от огромна полза за постигане на тази цел“, заключва Мария Габриел.