Седмицата през погледа на Фермер.БГ с най-четените и най-важните новини.
 
 
Все повече фермери осъзнават ползите от прецизното и умно селско стопанство, а технологиите и иновациите им помагат да постигат по-добра ефективност и добиви.
 
● ● ● 
 
 
Прецизното наторяване и фертигацията. Експертите твърдят, че се намалява рискът за околната среда, а добивите се увеличават при използването на този вид техника.
 
● ● ● 
 
 
В България седмицата завърши с оптимизъм на фона на силното търсене – както от страна на  търговците, така и от преработвателни фирми, както и заради поскъпването на лева спрямо долара.
 
● ● ● 
 
 
От Министерството на земеделието и храните са категорични, че стопаните няма да изгубят субсидиите си, въпреки политическата ситуация в страната.
 
● ● ● 
 
 
Площта на сертифицираната земя се е увеличила повече от 20 пъти за същия период. 
 
● ● ● 
 
 
Биологичното изпитване на ПРЗ се извършва с цел да се установи ефикасността на продуктите при употребата им върху растенията и растителните продукти, като се определи влиянието на даден продукт върху контрола на вредителите и растежа на растенията.
 
● ● ● 
 
 
Очаква се да се освободи допълнителен ресурс за подкрепа на земеделските производители.
 
● ● ● 
 
 
Подписаното Споразумение урежда задълженията между правителствата на двете страни като определя сумата от 1 046 864,18 щ.д, която да бъде разходвана за тази цел по „Програмата за техническа помощ в сектор земеделие“.
 
● ● ● 
 
 
На площ от 110 кв.м. до края на изложението, 18 ноември, са изложени български автохтонни породи овце и кози - Калоферска дългокосместа коза, Виторога дългокосместа коза, Каракачанска овца, Плевенска черноглава овца, Реплянска овца, Медночервена шуменска овца, Дъбенска овца и Софийска (Елин Пелинска) овца.
 
● ● ● 
 
 
Видеоанализ на състоянието на пазара у нас, направен специално за Фермер.БГ от председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). 
 
● ● ● 
 
 
Съществуват три начина за инвертаза – с киселина, с мед или с концентриран пречистен фермент инвертаза. И трите начина са лесно приложими и се използват, в което няма нищо лошо, стига това да се случва в техните граници, защото в противен случай, се получават изменения в пчелните семейства, обяснява проф. д-р Желязкова.
 
● ● ● 
 
 
В Европейския парламент текат дискусии относно реформите в ОСП.
 
● ● ● 
 
 
Деян Дончев представи накратко най-важните моменти за пчелари при кандидатстването, подаването на документи за второ плащане и дори при подготвянето на бъдещ инвестиционен проект по мярка на ПРСР 2014-2020 г.
 
● ● ● 
 
 
Трябва да ви кажа, че в България процентът на пчеларите, които се възползват от този метод е много малък, а според мен това е нещо положително и както казах има ред позитиви, обяснява проф. д-р Желязкова пред Фермер.БГ.
 
● ● ● 
 
 
Площите с ечемик и царевица ще са без промяна.
 
● ● ● 
 
 
Промените се очаква да бъдат добавени в ЗСПЗЗ, като площи ще могат да се очертават през 2017 година.
 
● ● ● 
 
 
През изтеклата седмица пазарът на храни остава спокоен, като се запазват тенденциите от предходните седмици на стабилни цени на хранителните стоки, съобщиха за Фермер.БГ от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
 
 
Така завършва тази аграрна седмица. Екипът на Фермер.БГ ви пожелава прекрасни почивни дни и ползотворна работа!