За да може да реагира адекватно в случай на регистриране на заболяването на територията на Германия, федералното правителство миналата седмица започна постъпки за промени в закона за защита на животните. Предложено е въвеждането на ред екстремни мерки, включително забрана на прибирането на реколтата, ограждане на огнищата, където е разпространена болестта, и масово отстрелване на глигани, информира greenfront.su.

 Животновъд: Ако не е подпомагането, секторът в Елена е обречен

Ако избухне африканска чума по свинете, фермерите може да се сблъскат със забрана за жътва.

Както показва практиката, засетите с рапица и царевица полета привличат много глигани и диви свине. По време на жътвата животните се лишават от естествено укритие и активно мигрират на нови територии. Това увеличава риска от разпространяване на вируса.

Сред поправките става дума и за заграждане на карантинните райони, интензивно търсене на мъртви животни, привличане на „трети лица“ за сезонен лов. Експертите се позовават на практиката в Чехия, където беше заградена зона и бе унищожена цяла популация от диви свине и глигани.

Тъй като при разпространението на чума по свинете ключова роля играе човешкият фактор, правителството планира да проведе информационно-пропагандна кампания на няколко езика. В интернет, чрез листовки и плакати, поставени на много места из страна, ще бъде разпространена информация за опасността от остатъците храна, които е възможно да съдържат заразени с АЧС продукти от свинско месо.

Поправките в закона вече провокираха дискусия сред фермерите и еколозите. Последните призоваха максимално да се ограничи отстрелването на бременните свине-майки. Фермерите на свой ред повдигат въпроси за компенсации в случай на загуби, следствие на забраната да се прибира реколтата.