Биопроизводството трябва да бъде включено в отделна мярка или програма в новия програмен период, заяви Албена Симеонова от Българска асоциация биопродукти по време на обсъждането на Националната стратегия за развитие на земеделието 2014-2020 с президента Росен Плевнелиев.

Основен проблем за биопроизводството е износа на суровини.В момента българските биосуровини (пшеница, пипер и т.н.) се изнасят на Запад и се връщат в България под формата на брашно, лютеница и така добавената стойност остава в Германия, Австрия, а не в България, посочи Симеонова. Това стана така, защото ПРСР в изминалия програмен период не помагаше на биологичните производители да се възползват от мярката Модернизация на стопанствата. Това през следващия период трябва да бъде преодоляно, категорична е Симеонова. Биопроизводителите настояват новата ПРСР да им даде възможност да правят собствени малки преработвателни предприятия и цехове.

По какъв начин Националната стратегия за развитие на селскотото стопанство компилира с ПРСР, защото това , от което биопроизводителите реално могат да се облагодетелстват в следващия програмен период е Програмата за селските райони, заяви Симеонова, като подчерта, че развитието на биопроизводството е световна политика и препоръките на ЕК са 25% от новата ПРСР да бъдат отделени за биологичното производство.

Именно биопроизводителите, малкият и средният земеделец, такива като мен, които са се върнали от университетите и живеят на село са бъдещето на българските села, посочи Албена Симеонова.  95% от биопроизводителите са с висше образование и всички живеем в селата – като живеейки в селските райони, ние ги подпомагаме и чрез прилагането на Програмата за селските райони.

От 50 биопроизводители преди 5 години, в момента в страната биопроизводителите са над 2 800 души – т.е увеличава се търсенето на биопродукти, както и интересът от страна на производителите, посочи Албена Симеонова:

Гледайте изказването на Албена Симеонова от БАБ във видеото:






© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!