Кризите продължават, те не са овладяни. При пшеницата и при зърнените култури ще продължават не само този сезона. Казвам го със съжаление. Когато има дебалансиране на пазара, когато има война всичко се размества. Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев пред Нова. 

Гласувайте: Как се справяте с кризата при реализацията на мляко?

Той изтъкна, че смята за постижение инициативата на България да се обърне внимание върху проблема пред Европа. 

“Спирането на вноса беше временна мярка и според мен трябва да продължи. Но няма да повлияе така, както всички чакваме. Вносът на пшеница не е кой знае колко голям в България, но трябва да се търсят алтернативи за износ към трети страни, защото количествата, които имаме в България и в целия регион са такива, че нито може дасе качва много цената, нито само спирането на вноса ще свърши работа. 

ЕК трябва да се замисли дали няма да си говорим за същите неща и през следващите 4-5 месеца. Трябва да се търсят реални коридори, базирани на жп транспорт”, каза Гечев.

Според него, това, което трябва да се направи много бързо, преди новата реколта, е ЕК и държавите членки да направят т.нар. Гаранционни фондове. 

“Даваш даденото зърно с три-четири месеца отсрочено плащане, там, където трябва да пристигне, за да може да се изнасят количества, а не само да забраняваме вноса. 

Трябва да се стимулира пазара и да се търсят нови пазари”, коментира служебният министър.. 

В същото време, парите, които Европа отпусна, все още не са стигнали до зърнопроизводителите. 

“Готови сме с нотификацията, но каквито и да са средствата, са напълно недостатъчни. 

Секторът ще преживее тази година, но трябва да се внимава, защото ако следващата година е същата, евече ще има доста сериозен проблем”, информира Гечев. 

Той коментира евентуалните проблеми, с които би се сблъскал предложеният за министър на земеделието Кирил Вътев. 

“На Кирил Вътев няма да му е лесно, но ще намери една добре работеща система и добро наследство. Наваксано е всичко, което беше изостанало”, обяви Гечев. 

След като кандидат-премиерът акад. Николай Денков връчи изпълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев, държавният глава издаде указ и на 6 юни в 13 ч. е насрочено извънредно заседание на Народното събрание, което да гласува новия премиер и съставът на министерския съвет, който той предлага.