Фермерите в Съединените щати са получили като подпомагане 8,52 млрд. долара през 2018-а година. 
 
 
Целта на схемата за подпомагане е да компенсира загубите на фермерите от митата на Китай и други търговски партньори, каза говорител на Департамента по земеделие на САЩ (USDA), пише investor.bg, позовавайки се на Ройтерс.
 
Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обеща над 12 млрд. долара помощи, за да бъдат компенсирани загубите на стопаните  от китайските мита върху американски продукти, наложени в отговор на митата на Вашингтон върху китайски стоки.
 
Фермерите, отглеждащи соя, царевица, пшеница, памук и сорго, са на първи те пет места, получили помощ. А най-много пари са разпределени в щатите Канзас, Небраска и Индиана, посочват от аграрното ведомство. 
 
В същото време, фермерите се оплакваха от бавния темп на изплащане на помощите заради спирането на работа на федералното  правителство в началото на годината.
 
Наводненията в Средния запад съвпаднаха с продължителния търговски спор с Китай и понижаващите се цени на стоките и сериозно засегнаха фермерите.
 
Още в началото на март Тръмп поиска от Пекин незабавно да отмени всички мита върху американските селскостопански продукти, тъй като търговските преговори напредват добре, като напомни, че е отложил плановете за увеличаване на американските налози върху редица вносни китайски стоки за 200 млрд. долара, припомня изданието.