Втори ден френски фермери протестират срещу изкупните цени на млякото в областите Нормандия и Бретан. Това става ясно от информация на вестник L`Express, цитирани от Фокус.

Протестните действия на фермерите се разрастват върху територите на Северна Франция. Започнали са блокади и в областта Пикардия. Земеделците блокират не само пътища и магистрали, но включително и популярната туристическа дестинация- Мон Сен Мишел.

След проведена среща и дебати днес, френското правителство излезе с помощен план за животновъдите на стойност 600 милиона евро и с 24 мерки за облекчаване на дълговете, но синдикатът в селскостопанския сектор не е доволен и заяви, че протестите ще продължат до петък, пише вестник Le Figaro.

Около 20 000 стопанства са в затруднение, а близо 400 са заплашени от фалит, става ясно от данни на френското министерство на земеделието.Премиерът Манюел Валс заяви, че властите се вслушват във фермерите, много от които казват, че са на ръба на фалита, като обясни, че Франция ще опрости на фермерите данъци за 100 милиона евро и ще им даде време да платят дълговете си, информираха френски медии.


Освен това Френската обществена инвестиционна банка ще гарантира 500 милиона евро за заеми за фермерите, за да им помогне да се справят с липсата на налични пари.
 

Френските фермери настояват също да се предприемат действия от страна на правителството, насочени срещу т.нар ''изцеждане на печалбите им'' от супермаркетите и месопреработвателни предприятия.


© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!