Пшеницата в региона на Добрич е в много добро състояние. Влагата е достатъчна, площите са подхранени с необходимите торове.

Това коментира пред Фермер.БГ председателят на Земеделска кооперация „Агра“ в добричкото село Методиево Димитър Митев. Кооперацията обработва 8000 дка земеделски земи с пшеница, царевица и слънчоглед и при благоприятни условия – рапица.

Според земеделеца в момента проблемна е борбата с плевелите. Заради честите валежи и преовлажнените почви, зърнопроизводителите не могат да влязат в полето, за да напръскат културите с хербицид.

На този етап пшеницата в региона е на фаза братене и това позволява препаратите да се внесат малко по-късно – т.е. оптималните срокове за пръскане все още не са минали и площите са в много добро състояние по отношение на развитието си, както и по отношение на гъстотата на културите.

Очакванията за добив на кооперацията са за над 500-600 кг/дка. Рекордният добив за Земеделската кооперация е постигнат през благоприятната 2006 г – 700 кг среден добив от декар, посочи Димитър Митев.

Сеитбата в Добричко е в начален стадий. В момента стопаните са в очакване на по-сухо време, за да започнат активно сеене на царевица и слънчоглед. Прогнозите за следващите дни са благоприятни и очакванията са сеитбата да приключи до края на месец април.

Димитър Митев е оптимист относно засяването на пролетните култури, като споделя, че през 1997 г. сеитбата на слънчоглед и царевица е започнала на 5 май, но въпреки това са се получили много добри добиви.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!