Царевицата има нужда от азот в процеса на вегетация, но в различна степен.

Разширяват се възможностите за преработка на царевица в Разград

„Трябва да поддържате оптимално нивото на азота през всички стадии на вегетация на царевицата, за да не се забавя развитието на реколтата“, казва Кен Фери, агроном от Farm Journal.

6 съвета, които ще ви помогнат да планирате програмата за внасяне на азотен тор:

1/ Оценете околната среда за всяка област – кое има решаващо значение за разработването на програмата за азотно торене. Трябва да познавате рисковете от загуба на азот в резултат на денитрификация или волативност.

2/ Изберете подходящи източници на азот, срокове и места за внасяне. Тези три неща са много по-важни, отколкото да се избере правилно темпо на торене.

3/ Оценете „въглеродната глоба“, която зависи от количеството и типа на въглерода, който е останал от предходната реколта.
Когато почвата се затопля през пролетта, микробите, които са разрушили царевичните стебла от миналия сезон, използват азота в качеството на източник на храна. Т.е. тези организми използват част от азота, който вие сте планирали за своите растения. Този процес често се нарича „въглеродна глоба“.

4/ Различни азотни торове и стабилизатори (инхибитори) на азота може да бъдат част от плана ви за постигане на баланс на почвата.

5/ Ако царевицата е позеленяла веднага след торенето, това говори, че отдавна е изпитвала дефицит на азот. Потенциалният добив е намалял по време на процеса на вегетация.

6/ Наблюдавайте през целия сезон – това е единственият начин да държите нивото на азота под контрол. Да знаете, когато възниква дефицит, е по-важно, отколкото колко е сериозен.

Както подчертава Фери, необходимо е да се изследва, изследва и отново изследва.