Работим в неяснота, трудно е да се каже дали и как се справяме. Така коментира ситуацията в земеделския сектор Минко Желязков, председател на кооперация „Сплотеност“ в добруджанското село Владимирово.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

Кооператорите са на финала на сеитбата на 1300 дка пшеница, които са успели да заложат благодарение на слънчевите ноемврийски дни. Стопанската 2021 г. завършва добре за кооперацията. Усилията дават резултат, тъй като в нея прибират много добро количество зърно с много добро качество. 

Митко Желязков: Жестоката инфлация обаче поражда сериозни притеснения за земеделското производство. 

„Не се радвам на високите цени на зърното, защото това е сериозен показател за тенденциите в икономиката. Аз съм икономист, математиката е точна наука и цифрите не лъжат. Ще дам пример с цените на торовете. През миналата година 1 тон зърно беше равен като цена на 1 тон тор. Сега въпреки по-високите оферти на търговците за зърно, се получава така че трябва да дадеш 4 тона зърно за 1 тон тор. Е как да се радвам на порасналите цени на зърното?“, пита Минко Желязков.

Като икономист по образование, земеделецът смята, че инфлацията ще продължи да „изяжда“ усилията на производителите. „Себестойността на новата зърнена реколта ще бъде много сериозна“, пресмята стопанинът. 

Той е категоричен, че земеделските стопани работят и си вършат ежедневните задължения, тъй като земята не чака. „На полето сме, защото трябва да засеем, трябва да приберем това, което е останало от царевицата, трябва да си планираме и движим нещата. Но всичко се случва при една голяма неизвестност. Мътна работа!“, не крие притесненията си Минко Желязков.