През последните месеци цената на основната суровина, необходима за производството на хартия - целулозата, расте главоломно, а паралелно с това има сериозни проблеми с транспорта в световен мащаб.

Цената на газа шокира оранжерийното производство

Покачването на цените вече достигна такива размери, че в Унгария се разви сериозен недостиг на хартия, който може да създаде сериозни проблеми не само за производителите, но и за търговците. В дългосрочен план това ще удари джоба на крайния потребител по много начини, информира Agrarszektor.hu.

Недостигът и растящите цени се простират извън печатната индустрия с нарастващ акцент върху опаковките на хартиена основа, включително на зеленчуци, плодове и много други храни.

Целулозата поскъпва с невероятни темпове, така че днес хартията има цена ден за ден, подобно на цимента в строителната индустрия, пише daily.hu. В същото време нарастващите разходи за енергия и бензин и логистичните бариери увличат пазарите, оставяйки производителите и дистрибуторите на хартия пред сериозен проблем.

Графиките от последните месеци сочат, че покачването на цените на целулозата описва почти вертикална крива. Друга съществена промяна е, че цените на контейнерите са се увеличили 4 пъти. Докато в началото на годината те са стрували по 3 хиляди долара, сега са нужни 12 хиляди.

Търговците на хартия реагираха на покачването на цените на енергията, като увеличиха допълнителните разходите. В Белгия например бяха добавени 150 долара към цената й за тон.

"Кризата обхваща не само печатната индустрия, но и целия сектор. С цел опазване на околната среда има по-голям акцент върху хартиените опаковъчни материали. Зеленчуци, плодове и много други храни също се продават частично или изцяло на хартия от все повече производители", казва Каталин Пелер, изпълнителен директор на Асоциацията на печатарската и хартиената индустрия.

Ситуацията няма да се подобри през следващите месеци, смята експертът. По думите й ние сме в началото на процеса. Старият ред може да се върне следващото лято, но все още никой не може да го предвиди.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Производител на торове: Цените ще се стабилизират чак през април-май

Паника на пазара на торове

Пипер на полето: Иновативен и печеливш бизнес за един млад фермер