Глобалната търговия с храни се e ускорила и е на път да удари рекорд за всички времена както по обем, така и по стойност, според последния доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФAO).

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Експертите очакват глобалната сметка за внос на храни да достигне рекордно високо през 2021 г. и да надхвърли 1,75 трилиона щатски долара, отбелязвайки 14% увеличение спрямо предходната година и 12% повече от по-ранните прогнози през юни 2021 г. Увеличението се дължи на по-високите нива на цените на международно търгувани хранителни стоки и трикратно увеличение на транспортните разходи.

В доклада се отбелязва, че в развиващите се региони (40% от общия брой) и се очаква общата сметка за внос на храни да нарасне с 20% в сравнение с 2020 г. „Те са изправени пред рязко увеличение на цените на основни продукти като зърнени храни, животински мазнини, растителни масла и маслодайни семена, докато в развитите райони увеличението идва предимно от храните с по-висока добавена стойност висока стойност - плодове и зеленчуци, рибни продукти и напитки”, уточняват експертите.

За цените на селскостопанските суровини

Експертите на ФАО са създали специален Глобален индекс на цените на суровините (GIPI), за да помогнат при изследването на въздействието на бързо нарастващите цени на суровините, особено тези на енергията, получена от изкопаеми горива, върху цените на храните, тенденциите и вероятните последици за глобалната продоволствена сигурност.

Упражнението разкрива, че GIPI – включващ цените на енергията, торовете, пестицидите, фуражите и семената – и индекса на цените на храните на ФAO (FFPI) – който проследява международно търгуваните цени на основните селскостопански хранителни стоки и достигна 10-годишен връх през август 2021 г. – се движат синхронно от 2005 г., което показва, че по-високите входящи разходи лесно се превръщат в по-високи цени на храните.

ФАО: До август 2021 г. FFPI се е увеличил с 34%, а GIPI - с 25% в сравнение със същия период на 2020 г.

В доклада се подчертава, че съвкупните глобални мерки прикриват големи регионални и специфични за секторите различия в селското стопанство. Производителите на соя например са изправени пред по-ниски нужди от скъпите в момента азотни торове, така че трябва да се възползват от по-високите цени на продуктите. За разлика от тях производителите на свине са изправени пред високи разходи за фураж и ниски цени на месото.

Зърно

Според ФАО перспективите за световно производство на основните зърнени култури остават стабилни, като през 2021 г. се очакват рекордни реколти от царевица и ориз. Очаква се и използването на зърнени култури за консумация от човека и храна за животни да расте по-бързо. След строг баланс през 2020/21 г., предварителните прогнози за сезон 2021/22 г. сочат някои подобрения в цялостната ситуация с доставките на маслодайни семена и производни продукти, но съответните им запаси в края на сезона могат да останат под средните.

Месо

Прогнозата е, че световното производство на месо през 2021 г. ще се увеличи, основно предизвикано от бързото възстановяване на производството в Китай, особено свинското месо. Очаква се значително увеличение на производството, обусловено от търсенето във всички основни региони на производство, с изключение на Океания. Забавянето на растежа в световната търговия с месо вероятно се дължи на очаквания спад на вноса от водещите региони вносители, особено Азия и Европа.

Мляко

ФAO отчита, че световното производство на мляко през 2021 г. се увеличава, като се очаква ръст във всички основни региони на производство, водени от Азия и Северна Америка. Прогнозата е също да се разшири световната търговия с млечни продукти на фона на продължаващото икономическо възстановяване от смущенията на пазара заради COVID-19. „През последните месеци обаче темпът на растеж на вноса се забави поради нарастващото вътрешно производство и слабото потребителско търсене”, уточняват анализаторите.

"Финансови инструменти като фючърси и опции, свързани с основните селскостопански и хранителни стоки, не успяха да привлекат спекулативния плам, белязан от други години с високи цени“, се отбелязва още в доклада.