Общо 35 общини се включват в първите споразумения на Местните инициативни групи – мярка 19.1 на ПРСР 2014-2020. Това каза в Гранитна зала на Министерски съвет министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на връчването на първите споразумения на Местни инициативни групи по ПРСР.
 
Министър Танева и премиерът Борисов връчиха първите споразумения на Местни инициативни групи по ПРСР. 
 
"Споразуменията са на обща стойност 78 млн. лева, като с тях ще се финансират дейности свързани с инвестиции в общинска инфраструктура, развитие на микропредприятия, туризъм и опазване на културното наследство на териториите", обясни земеделският минитър и допълни, че се финансират от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), който включва 35 общини и 500 000 души население. 
 
"Продължава работата по одобрение на споразуменията за местните инициативни групи, които предвидиха в стратегиите си многофондово финансиране. Следващият прием по този подход ще бъде отворен февруари-март 2017 г.", каза Танева.
 
По думите й към днешна дата в новия програмен период по ПРСР вече са договорени 9,19% за целия програмен период. 
 
"Предложили сме на бизнеса, селските общини и на религиозните храмове възможност да кандидатстват по мерките с общ бюджет 32% от целия бюджет на ПРСР за този програмен период. От началото на мандата на земеделски производители, общини, където сме имали такива проекти, сме разплатили над 6 млрд. лв“, поясни Десислава Танева.