В шестте седмици, откакто Фил Хоган, европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони, стартира широки консултации относно опростяването и модернизирането на ОСП с цел максимално увеличаване на нейния принос за постигане на десетте приоритета на Комисията и на целите за устойчиво развитие (ЦУР), над 25 000 респонденти са отделили време, за да споделят своето мнение за бъдещето на селското стопанство и селските райони, съобщава ЕК.

ОСП и заетост в селското стопанство

Консултациите продължават през следващите 6 седмици. Така до 2 май тази година можете да изразите своите възгледи за ОСП.

След изтичането на този срок хилядите мнения и препоръки ще бъдат анализирани и оценени, за да могат да бъдат представени на публична конференция, планирана за 7 юли в Брюксел.



Консултациите, които се провеждат под формата на въпросник, дават възможност на граждани и организация, вълнуващи се от европейското селско стопанство и селските райони, да спомогнат за създаването на бъдещата политика на Съюза.

Паралелно Европейската комисия събира свидетелства за резултатите от настоящата селскостопанска политика на ЕС, фокусирайки се върху редица теми, засегнати във въпросника.

Целият процес ще бъде съгласуван с 10-те приоритета на Комисията, нейната ефективност в справянето с рискове и въздействието върху околната среда и в по-широк план – да се разгледат възможностите за справяне с климатичните промени в името на по-устойчиво постигане на целите.



Конференцията, планирана за началото на юли тази година, ще бъде първата възможност за споделяне на резултатите от проведените консултации с граждани и организации. Резултатите ще бъдат публикувани на официалната страница на Комисията.