За розопроизводилите се говореше много през 2018 г. Те се сблъскаха с свръхпроизводство на розов цвят и логичен срив на изкупните цени. Дали производителите на лавандула са тръгнали по техните стъпки, коментират двама земеделски стопани - Веселина Ралчева и Пламен Сираков, пред Фермер.БГ.
 
Времето даде ръка за реколтата от рози, докато лавандулата се отчете с двойно по-нисък добив.
 
Веселина Ралчева: „Реколтата от рози тази година беше много добра. Единственият проблем беше, че розите изцъфтяха едновременно. Това стана много бързо и предизвика задръстване на дестилериите. От там дойде голяма част от напрежението в сектора. Помощта de minimis от около 50 лв. на декар беше частична компенсация на проблема с ниските изкупни цени. Очакваше се да е малко повече, но явно доста хора се регистрираха в последния момент. Това пък беше крачка към изсветляване на сектора“. 
 
Пламен Сираков: „Реколтата от лавандула беше изключително слаба поради лошите метеорологични условия. В сравнение с предишната година добивът при мен спадна с 60%. Получихме малка компенсация, тъй като на база на ниските произведени количества и лошото качество цената драстично се качи. Кампанията беше изключително дълга, тъй като всички се нагаждахме спрямо времето. Първо имаше трайно засушаване, последвано от многобройни валежи. Лавандулата започна да упада, а времето не позволяваше да я съберем. За сметка на това не сме имали проблеми с болести“.
 
 

Проблемите

И тази година производителите на етерично-маслени култури страдат от липса на работна ръка и качествен разсад.
 
Веселина Ралчева: „Работната ръка е огромен проблем във всички сектори на земеделието. Розите цъфтят в рамките на месец, когато се изискват много повече работници. Решавам този проблем най-вече с диверсификация на повече култури, така че да мога да ангажирам хората за по-дълъг период. Друг сериозен проблем са препратите, разрешени за рози, като в биопроизводството почти няма такива. Опитваме се да се справяме с природни средства. На трето място бих посочила безконтролното пръскане и недостатъчният контрол, което пък води до рискове от замърсяване на продукцията“.
 
Пламен Сираков: „Тъй като цената на лавандулата се вдигна поради ниската производителност тази година, отново имаше много голямо търсене на разсад за създаване на насаждения. Затова и той поскъпна, като на места коренът се продаваше за над 20 ст.! Качеството може да се гарантира с по-строг контрол от страна на държавата. Разсадниците задължително трябва да са лицензирани, да се прави сортова диференциация. Предходни години имахме кражби на разсад и на готова продукция, преди да сме я окосили. Тази година обаче нямахме проблем със сигурността. Обработваме всичко почти изцяло механизирано, затова нямахме проблем и с работната ръка“.
 
 

Промяната

Напрежението сред розопроизводителите засили нуждата от Закон за маслодайната роза.
 
Веселина Ралчева: „Гласуването на този закон ще сложи доста повече ред в сектора. Ще има регистри, ще има яснота. Моите притеснения са, че няма да има да има достатъчен контрол по отношение на крайния продукт. Трябва да се вземат драстични мерки, за да не се допусне смесване на нашето масло с каквито и да е чужди масла или изкуствени външни примеси. Това удря по реномето на целия бранш и може да съсипе целия сектор – от производител през преработвател до търговец“.
 
 

Обвързаното подпомагане

Има идеи етерично-маслените култури да се включат в списъка на култури за обвързано подпомагане в новата Обща селскостопанска политика след 2020.
 
Веселина Ралчева: „Основният плюс е изсветляване на сектора. Там където има обвързано подпомагане, излязоха реални, даже и по-големи количества производство. Съответно могат да се вземат мерки, когато се знае реалната обстановка. Второ, подпомагат се самите производители. Трето, плащат се данъци върху тези приходи. Това е добър начин на реакция, особено в години на криза. Предходните две бяха много сериозни по отношение на добив, тази пък – по отношение на цена. Така че едно обвързано подпомагане би допринесло за повече устойчивост в този сектор. Минусите се изразяват в това да се намери баланс между желанието да се подпомогнат реални производители и да се изписват на хартия нереални количества, които изкривяват ситуацията на пазара“.
 
Пламен Сираков: „Обвързаното подпомагане има много негативи и много ползи. При етерично-маслените култури може би негативите ще надделеят, тъй като ще се създават глухи насаждения, ще се издават нереални документи за продажба. Ако се въведе обвързани подпомагане, то наистина трябва да бъде строго регламентирано, но не абсурдно“.
 
 

Прогнозите

Най-голямото притеснение на производителите е, че кризата при розите може да се повтори и при лавандулата.
 
Веселина Ралчева: „През последните години се създадоха много насаждения от лавандула. Там очаквам поредната криза от свръхпроизводство и падане на цените. Тя се очакваше, но не се получи през изминалата година, тъй като климатичните условия бяха много неблагоприятни за лавандулата. Това забави кризата с една година“.
 
Пламен Сираков: „Интересът към лавандулата ще секне в момента, в който паднат цените. Ще се получи като при отглеждането на розите. Неизбежно е. Хората, които действат импулсивно, садят лавандула с очаквания за големи печалби и цени. В един момент те ще се сблъскат с непреодолими проблеми, които са можели предварително да проучат, но не са го направили. Насажденията, които се създадоха тази година, много трудно ще намерят реализацията си в чужбина. Това основно се дължи на факта, че хората не целят производство на качество, а търсят количество“.