2000 са подадените заявления за директни плащания от Кампания 2018 г. във Великотърновска област. Това сочат последните данни на експертите, като окончателните данни ще станат ясни до дни. Към момента е ясно, че нивото от предходната година се запазва. Това коментира Тодор Тодоров, директор на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ – Велико Търново, по време на „Ден на отворени врати“.
 
 
В приемната кандидатите по различните схеми, мерки и програми, които институцията администрира, имаха възможност да правят справки, както и да правят предложения за подобряване работата на Областната дирекция. Въпросите на земеделците бяха свързани най-вече с наближаващия край на приема за млади фермери по мярка 6.1.
 
„Преди три дни имах разговор с началника на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ). Той обясни, че за този прием службата е подала проектите на 35 фермери в ИСУН. Приемът на проекти продължава до 14 юни“, каза Тодоров.
 
 
По думите му интересът към сектора се поддържа на едно ниво за Великотърновска област.
 
„Агросекторът се развива и задържа нивата си на интерес, което е хубаво. Ние сме район, който благоприятства определени култури. Имаме житен пояс, зеленчуков пояс, имаме планина с животновъдство и с овощарство, имаме и лозари, т.е ние сме област, в която са застъпени абсолютно всички сегменти на агросектора“, добави експертът.
 
Не липсваха и тясно специализирани въпроси по различни казуси от страна на земеделските производители.
 
„Днес дойде производител, който имаше проблем с  плащане. Казусът произтича от това, че той е очертал повече от референтната площ, за която има поет ангажимент. Подписал се е на документа, че цялото очертаване е направено доброволно, но когато не отговаря на условията, фермерът е този, който носи последствията. Лично мое мнение е, че има много хора, които чертаят в общинските служби и допускат грешки. В една голяма част от случаите обаче самите служители в службите не уведомяват фермерите при наличие на подобни грешки. Именно тези разминавания са и най-големите претенции, които отправят земеделците към Фонда“, коментира Тодор.
 
Видяхме и фермери, които изказаха задоволство от работата си с регионалната структура.
 
„Аз съм изключително доволен от работата с областната дирекция на ДФЗ. Първо много добри професионалисти, винаги откликват на нуждите и въпросите ни. Явно това е стил, наложен в дирекцията, не мога да кажа как е при другите, тъй като не съм имал работа с други дирекции“, разказа Петър Петров, земеделски стопанин от района на община Елена, село Лазарци. 
 
 
Стопанинът дойде с конкретен въпрос към служителите на Фонда.
 
„Имам въпрос, свързани с оставащите плащания по директните плащания, които касаят лично моето стопанство. Създаде се един чисто административен проблем, който обаче ме лиши от подпомагане за кравите през миналата година. Имах договор с ветеринарен лекар, който междувременно спечели конкурс и стана държавен ветеринарен лекар. Трябваше частната практика да бъде прекратена, в следствие на което не бяха отразени приплодите и отелванията през миналата година. Така по схемата за обвързано подпомагане получих 0 лв. субсидия. Писах жалба и днес искам да разбера дали тя ще бъде уважена“, разказа Петров пред камерата на Фермер.БГ.
 
 
Предстои експертите да направят справка и да дадат конкретен отговор на въпроса на производителя. А до тогава директорът на Областна дирекция на ДФЗ във Велико Търново съветва земеделците да питат повече, когато нещо не им е ясно.
 
„Мога да посъветвам земеделците няколко неща. На първо място – спазвайте законите, защото ние сме правова държава.Когато кандидатстват за субсидии, без значение дали са европейски или държавни, ние като банка, която разпределя плащанията към тях, за да получиш нещо си има нормативна база. Нека малко повече да бъдат осведомявани. Има Служба за съвети в земеделието, ако не знаят нещо, преди да са направили фаталната крачка, преди да са объркали нещо, да дойдат и да питат. За нас всеки ден е „Ден на отворените врати“. Отворена институция сме и това ни е работата. Няма дни, в които да няма хора със съответни въпроси. Моят съвет най-вече е питайте, ако нещо не ви е ясно, без значение къде – ДФЗ, НССЗ и/или общинските служби по земеделие“, заключи Тодор Тодоров.