Около 20 млн.$ търговска печалба може да реализира българската страна ако се реализират предварително коментираните договорености за  износ на зърно ( предимно пшеница ) от България за Йордания по време на днешната среща между Мирослав Майденов и земеделския министър на Йордания Самир Хабашне. Това е прогнозируемата печалба за бизнеса, който може да бъде пряко и косвено ангажиран с износа на зърно за арабската държава.

 

Интересът от страна на Йордания е за поне 800 000 тона зърно, което може да бъде доставено с кораби от България на фиксирани цени за поне минимум 5 години, стана ясно след срещата днес между двамата министри в МЗХ.

 

"Ако има дългосрочни договори на фиксирани цени, те ще дадат сигурност и на двете страни. Йордания е врата към огромния иракски пазар", заяви министър Найденов.

 

Освен за задоволяване на вътрешните нужди, Йордания на практика може да купува зърно от България, което да препродава на Ирак, когато това е пазарно логично.

 

"Йордания е основният вносител на зеленчуци у нас и заради проблемите, които имахме с установени пестициди в зеленчуците, България ще оборудва лаборатория за контрол на пестицидите в Аман", заяви още Мирослав Найденов.

 

 © 2011 fermer.bg