Отдадоха под наем около 8000 декара обработваеми земи в землището на Свищов за рекордната цена от 133 лв на декар. Това стана след проведен търг от Областната служба по земеделие във Велико Търново за предоставяне на плодородните площи, съобщи пред репортер на Фермер.БГ шефката на службата Йорданка Стефанова. За терените се е преборила фирма "Сортови семена" от свищовското село Вардим. Площите ще бъдат засяти с пшеница, царевица и слънчоглед.

Земите са държавен поземлен фонд и са обособени в отделни парцели в близост до крайдунавския град. Разположени са един до друг и така се образува голям масив. Площите са били предложени от Министерството на земеделието срещу първоначална тръжна цена от 23 лв за декар. При наддаването обаче сумата драстично скочила.

От добрата сделка в държавната хазна в продължение на 10 г от ползването на нивите ще влизат по 2 664 000 лв годишно. Досега те са били обработвани срещу символичен наем от под 10 лв на декар.

През ноември м.г. "Сортови семена"-Вардим спечели на търг 16 000 декара плодородни земи в Свищовско, които обработва срещу наем от 80 лв на декар. Терените са в местността Гърлото в крайдунавския град.