Когато става дума за  криминални прояви в сферата на земеделието, фермерите имат ключова роля за възпирането им, пише ирландското издание independent.ie. 

Къде се обучават бъдещите механизатори на Добруджа?

Преди да купите селскостопанска машина, уверете се, че сте проучили историята й и сте оценили състоянието й.  Не бихте искали да си навлечете проблеми и най-малкото да загубите машината, за която сте дали пари. 

Всеки човек, независимо дали е фермер, или не, иска да направи добра сделка. Ако цената, която плащате, е твърде ниска от пазарната стойност на селскостопанската машина или друг инвентар, това не трябва да бъде отминато без нужното внимание. По всяка вероятност има нещо гнило. Изглежда твърде хубаво, за да е истина. 

Доверете се на опита и инстинкта си, тъй като ако купите открадната машина или част от селскостопанско оборудване, вероятността да бъдете посетени от полицията е голяма. Това ще означава, че ще загубите трактора или сеялката, за която сте платили немалко пари. 

Когато става дума за упуването на големи машини – трактори и пикапи например, използвайте следните 10 стъпки, за да се уверите, че сделката, която ще сключите, е законна и рентабилна. 

1/ Проверете цената на машината, която планирате да купите. Сравнете предложенията на пазара. Ако цената е по-ниска от всички други оферти, това трябва да ви направи по-подозрителни. 

2/ Проверете дали продавачът разполага с валиден телефонен номер. Посетете офиса му на място. Никога не се съгласявайте на срещи, организирани на паркинг или пък някъде из града. 

3/ Направете пълен преглед на машината и тест драйв. 

4/ Ако имате някакви съмнения, задръжте за известно време вземането на решение. Проучете допълнително търговеца и машината.   

5/ Проверете детайлите – регистрационните номера на машината, на шасито и др.  

6/ Купувайте само от утвърден и надежден търговец.

7/ Проверете годината на производство. Тя трябва да е щампирата на кабината и стъклото, а също така и в близост до двигателя. 

8/ Търговецът, който ви продава машината, трябва да ви вдъхва доверие. Ако купувате инвентар от друг земеделски производител или частно лице, поискайте лична карта и регистрацията и документите на машината. 

9/ Уверете се, че фактурата, която получавате, съдържа реални данни. 

10/ Не купувайте селскостопански машини от непознати.